Bouwfolie: een cruciaal element in jouw bouwproject

Het is de nachtmerrie voor iedere klusser. Je bent druk bezig met jouw bouwproject, en wordt verrast door vocht of (bouw)stof. Dat levert onnodige vertraging op en mogelijk zelfs extra kosten. Dit is ook precies waardoor het gebruik van bouwfolie zo nuttig is. Daarmee bescherm je jouw bouwwerk en voorkom je ongewenste verrassingen.

Waarvoor gebruik je bouwfolie precies?

Er zijn allerlei soorten bouwfolie. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is de beschermende functie. De folie biedt als het ware een isolerende en afschermende tussenlaag. Daarbij kan een onderscheid worden gemaakt in wat de folie van buiten naar binnen en/of van binnen naar buiten toelaat. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een bouwwerk wilt beschermen tegen vocht van buitenaf, maar dat het bouwvocht van binnen naar buiten wel moeten kunnen worden geventileerd. Alles is mogelijk. Maar het is wel zaak om van te voren te zorgen dat je de bouwfolie aanschaft met de eigenschappen die bij jouw wensen aansluiten. Anders kom je bedrogen uit.

Waarvoor kan je bouwfolie allemaal gebruiken?

Bouwfolie is onmisbaar in de bouwwereld. Het is breed inzetbaar en multifunctioneel. De beschermende functie van bouwfolie kan voor diverse zaken van pas gekomen. Waar kan je dan bijvoorbeeld aan denken?

Open ruimten

Ben jij in een gebouw aan het klussen, maar moeten de ramen en/of kozijnen er tijdelijk uit? Dan is het wel zo fijn om die open ruimten even goed te kunnen afsluiten. Zo voorkom je dat wind en regen naar binnen komen en dat iedereen zomaar naar binnen kan kijken.

Vloeren

Bij poreuze vloeren zoals beton is een beschermlaag door bouwfolie onmisbaar. Beton moet na storten namelijk de tijd krijgen om uit te harden. Dat gaat een stuk moeilijker als het beton ondertussen het vocht uit de ondergrond opneemt. Door een laag bouwfolie toe te voegen creëer je dus eigenlijk de optimale omstandigheden waardoor het beton haar werk kan doen, waar jij en jouw woning dan vervolgens weer van profiteren.

Wanden en daken

In, achter of tussen wanden en daken zit vaak isolatiemateriaal. Wat je absoluut wil voorkomen, is dat er vocht in dit materiaal of in de constructie van de woning terecht komt. Ook hiervoor biedt bouwfolie de oplossing. Een waterbestendige bouwfolie kan jouw wanden, daken en isolatiemateriaal beschermen tegen binnendringend vocht.

Neem geen risico’s

Voor wie geen risico’s wil nemen met vocht of stof tijdens een bouwproject, maakt dus gebruik van bouwfolie. Laat je niet onnodig verrassen.