Een slaapschema opstellen voor je baby van 3 maanden oud

Als u de ouder bent van een baby van drie maanden oud, is de kans groot dat u uitgeput bent. Op deze leeftijd leert je baby nog zijn slaapcyclus te reguleren en gezonde gewoonten aan te leren die hem of haar tot in de volwassenheid zullen helpen. Hoe moe u ook bent, het is essentieel voor de ontwikkeling van uw baby om een slaapschema op te stellen en uit te voeren.

Een routine creëren

Het is belangrijk om een routine te creëren die het beste bij uw levensstijl past, vooral als u andere kinderen in huis heeft. Dit kan variëren van een vroege bedtijd tot een latere bedtijd; wat het beste werkt voor jou en je gezin. Het belangrijkste is dat het consequent is en dat iedereen in huis zich eraan houdt. Dit geldt ook voor dutjes overdag en de slaaptijden ’s nachts. Tips nodig? bekijk dan hier een slaapschema baby 3 maanden.

Bedtijdgewoonten aanleren

Baby’s van deze leeftijd moeten leren hoe ze zichzelf kunnen kalmeren, zodat ze zelf in slaap kunnen vallen en tot de ochtend in slaap kunnen blijven zonder dat ze ’s nachts uw hulp nodig hebben. Kies hiervoor kalmerende activiteiten, zoals een warm bad nemen of elke avond voor het slapengaan een boek lezen. Dit helpt hen voor te bereiden op de slaap door hen te kalmeren en een vertrouwd gevoel van veiligheid te geven. Door dit elke avond te doen krijgen hun hersenen ook een signaal dat het bedtijd is, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten als het tijd is om te gaan slapen.

Slaaptrainingsmethoden

Hoewel niet alle baby’s gunstig reageren op slaaptrainingsmethoden, hebben sommige ouders succes met deze methoden zolang ze goed en consequent worden uitgevoerd. Eén methode houdt in dat u de hoeveelheid contact met uw baby geleidelijk vermindert terwijl hij in slaap valt, zodat hij leert hoe hij zichzelf weer in slaap kan brengen zonder hulp van papa of mama. Een andere methode bestaat erin uw baby in de wieg te leggen terwijl hij nog wakker maar slaperig is, zodat hij leert zelf in slaap te vallen zonder eerst te worden vastgehouden of gewiegd. Welke methode u ook besluit te gebruiken, zorg ervoor dat ze past in het dagelijkse schema dat u hebt opgesteld en dat ze het normale slaappatroon van uw baby niet te veel verstoort. Deze methoden vereisen ook geduld omdat deze gewoonten zich niet van de ene op de andere dag vormen; maar als je ze na verloop van tijd goed uitvoert, zul je snel genoeg resultaat zien!

Conclusie:

Hoe vermoeiend het hebben van een kind ook kan zijn, stappen ondernemen om een effectief slaapschema op te stellen kan helpen om rust in je huiselijke omgeving te brengen, terwijl je je 3 maanden oude baby al vroeg in het leven goede gewoonten aanleert! Het kan wat vallen en opstaan zijn om erachter te komen welke methode het beste werkt voor jou en je kleintje, maar als het eenmaal is ingesteld, zal het op de lange termijn gunstig zijn! Zorgen dat iedereen voldoende rust krijgt, betekent meer energie tijdens de wakkere uren; dus meer leuke activiteiten met mama & papa! Dus waarom zou je het niet eens proberen? Je zou wel eens verbaasd kunnen zijn hoeveel makkelijker alles wordt na het uitvoeren van zo’n belangrijke stap!