Hoeveel geld kan je precies lenen?

Eén van de belangrijkste vragen die iedereen zich moet stellen die er aan denkt om geld te gaan lenen heeft te maken met de hoogte van het bedrag dat kan worden geleend. Het spreekt voor zich dat hoeveel je kan lenen in de praktijk sterk wordt bepaald door niet alleen je inkomsten, maar ook door de kosten die je hebt. Het is mede omwille van deze reden dat een bank in de praktijk altijd een uitgebreid financieel onderzoek zal doen. Dit althans zeker wanneer er sprake is van een grote financiering. Ben jij ook van plan om een lening af te sluiten, maar wil je graag in eerste instantie te weten komen hoeveel geld je nu precies kan laten financieringen? Dan moet je vooral verder blijven lezen! Op deze manier kan je namelijk onaangename verrassingen in de praktijk voorkomen.

Wanneer is geld lenen interessant en wanneer niet?

Het wordt door financiële experten in de praktijk vaak aangeraden om geen geld te lenen. De reden hiervoor is vrij eenvoudig. In het merendeel van de gevallen is het namelijk zo dat het afsluiten van een bepaalde lening je altijd geld zal kosten in plaats van zal opleveren. Dit uiteraard tenzij je een lucratieve investering kan doen met het geld waarvoor je de financiering afsluit.

Hou er bovendien rekening mee dat het afsluiten van een krediet vaak in de praktijk toch interessanter kan zijn dan bijvoorbeeld het opvragen van een goed renderende belegging. Dat spreekt evenwel voor zich. Kan je dus met andere woorden met reeds gespaard vermogen een groter rendement realiseren dan de intrest die je moet betalen op het krediet dat je wenst af te sluiten? Dan spreekt het voor zich dat het aanvragen van een lening zeker de moeite waard kan zijn.

Hoe kan je het maximale kredietbedrag bepalen?

Welk bedrag je maximaal kan lenen wordt in de praktijk sterk beïnvloed door niet alleen de inkomsten waar je op kan rekenen, maar ook de kosten die je moet betalen. Afhankelijk van het type krediet dat je wenst af te sluiten zal de bank of andere financiële instelling een uitgebreid financieel onderzoek uitvoeren. Dit geldt niet in het minst voor bijvoorbeeld het hypothecair krediet. Het is altijd de moeite waard om even op voorhand voor jezelf alle inkomsten en (terugkerende) kosten op een rijtje te zetten. Zo kan je alvast voor een stukje bepalen hoe hoog je afbetalingscapaciteit ligt.

Wat is de interessantste manier om geld te lenen?

Hoe je nu precies op de interessantste manier geld kan lenen wordt in de praktijk beïnvloed door een aantal niet onbelangrijke factoren. In eerste instantie moet je bijvoorbeeld stil blijven staan bij het exacte bedrag dat is vereist. Heb je voldoende aan een klein bedrag? Dan zou je bijvoorbeeld een mini lening kunnen overwegen. Let wel, voor dit kortlopend krediet geldt dat ze in de praktijk vrij duur kan uitvallen. Heb je behoeften aan een grot bedrag omdat je bijvoorbeeld graag een nieuwe auto wenst te kopen? Dan is de autolening wellicht de interessantste keuze. Voordat je een bepaalde lening aan gaat vragen doe je er in de praktijk in ieder geval goed aan om even bij jezelf te polsen welke zaken en voorwaarden je nu precies verwacht van de financiering die je gaat afsluiten. Doe daarom snel een vergelijking op Geld.nl!