Wat is een levensloopbestendige woning en waarom is het de moeite waard?

Heb je interesse om een woning te bouwen, dan kan het geen kwaad om ook aan de toekomst te denken. Of de toekomst dichtbij is of ver weg, een levensfase bestendig is altijd mogelijk. In dit artikel een aantal redenen voor als je een levensloopbestendige woning wilt gaan bouwen.

 

Er is geen onderhoud nodig

Elk huis heeft onderhoud nodig. Maar als je een nieuwbouwwoning koopt, dan maak je gebruik van nieuw materiaal en voldoe je aan de huidige bouweisen. Per definitie is nieuwbouw veel onderhoudsvriendelijker dan al bestaande huizen. Een levensloopbestendige woning gaat hierin verder. Vaak worden er goten, overstekken, boeidelen en kozijnen van kunststof toegepast, zodat er geen schilderwerk nodig is.

 

Je kunt langer thuis blijven wonen

Heb je een bad- en slaapkamer op de begane grond, dan is traplopen niet meer nodig. Je kunt zodoende zo lang mogelijk genieten van je eigen woning. Zo hoef je op een latere leeftijd niet te verhuizen naar een aanleunwoning en kun je daardoor heel lang genieten van je woning. Ook is het mogelijk om met andere aanpassingen zo lang mogelijk in je woning te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een woonhuislift, extra brede hal en geen kozijndorpels in de deurposten. Je kunt jarenlang in je woning blijven wonen, ook als je hulpbehoevender wordt.

 

Er zijn lage vaste lasten

Er wordt bij nieuwbouwwoningen veel aandacht gegeven aan goede isolatie en energiezuinige installatietechnieken. Vandaar dat er geen gasaansluiting meer nodig is en daardoor heb je ook niet meer te maken met een gasrekening. Daarnaast zullen de elektriciteit kosten minder worden, omdat de nieuwbouwwoning is voorzien van de meest recente energiezuinige technieken. Dat is wel zo fijn dat je inkomsten in de toekomst minder worden. Ook draag je zodoende mee aan een duurzame toekomst en zul je voor toekomstige generaties een milieuvriendelijk huis achterlaten.

 

Het is zorgeloos genieten

En wat uiteraard niet mag worden vergeten, en een van de belangrijkste redenen, is dat je met een nieuwbouw levensloopbestendig huis dat je jarenlang zonder problemen kunt genieten. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een levensloopbestendige woning.