Wist je dat je in Nederland relatief veel kunt verbouwen zonder dat je een Bouwvergunning nodig hebt. Zaken die je zonder Bouwvergunning mag verbouwen zijn onder meer een schuur, een aanbouw, een tuinhuisje, maar ook een dakkapel. Regels voor bouwen zonder een Bouwvergunning zijn in heel het land van toepassing, niet alleen in Apeldoorn. Je kunt kleine bouwwerken veelal vergunningsvrij verbouwen. Dit heeft de Rijksoverheid bepaald. Voor grotere verbouwingen in Apeldoorn en heel het land heb je een Omgevingsvergunning nodig. Ben je op zoek naar een hoogwaardige aannemer in Apeldoorn die je hiermee kan helpen? Klik dan op de link. Door de bomen zie je soms het vergunningsbos niet meer, maar als je je even kort en krachtig oriënteert bij een betrouwbare partij, kom je toch een heel eind. Wanneer heb je een vergunning nodig? Voor renovatie of nieuwbouw in Apeldoorn – eigenlijk in heel Nederland – kun je voor verschillende zaken een vergunning nodig hebben. Ook komt het voor dat je melding moet maken. Een sloopmelding moet worden ingediend als er bij renovatie of verbouwing meer dan 10 kubieke meter sloopafval vrij komt. Hetzelfde geldt bij het verwijderen van asbest. Zelfs als een bouwvergunning niet noodzakelijk, is moet een bouwwerk aan de technische eisen van het Bouwbesluit voldoen. Zeker weten of je een vergunning nodig hebt? Doe dan een vergunningscheck bij het Omgevingsloket. Hier krijg je advies over het aanvragen van een vergunning. Bij het Omgevingsloket word je ook te woord gestaan over vragen op het gebied van vergunningsvrij bouwen. Om te bepalen of er een vergunning nodig is, moet er onder meer goed gekeken worden naar het bestemmingsplan van je woning of overige pand. Zaken om rekening mee te houden Je krijgt bij aanvraag onder meer te maken met de Commissie Omgevingskwaliteit. Deze beoordeelt of je aanvraag aan de gestelde welstandsaspecten voldoet. Welstandsaspecten worden bepaald per gemeente (dus ook in Apeldoorn). Om aan de relevante wet- en regelgeving te voldoen, is het aan te raden een deskundige, zoals een architect, in de arm te sluiten. Vraag je een Omgevingsvergunning aan? Dan moet je verschillende gegevens indienen. Deskundigen kunnen onder meer het juiste tekenwerk voor je verzorgen. De Ministeriele Regeling Omgevingsrecht (Mor) bepaalt welke stukken er moeten worden ingediend. Het is afhankelijk van je bouwplan welke onderdelen je precies zult moeten aanleveren. Verschillende soorten omgevingsvergunningen Er bestaan omgevingsvergunningen voor onder meer slopen (sloopmelding en -vergunning). Soms is er een omgevingsvergunning voor het aanleggen van werken nodig (denk aan het ophogen en afgraven van gronden), een omgevingsvergunning brandveilig gebruik, een omgevingsvergunning milieu, omgevingsvergunning kappen en omgevingsvergunning monumenten. De verschillende soorten verwarming en ventilatie voor jouw huis en hoe je ze kiest
Een huis kun je op verschillende manieren verwarmen of ventileren. Je kunt verwarmen met behulp van lucht, maar ook met behulp van water. Een combinatie is ook mogelijk (*denk aan een lucht-warmte/of lucht-waterpomp. Luchtverwarming werkt eigenlijk altijd op basis van uitwisseling van warme en koude lucht. Dit gebeurt in een gesloten kring met een koelmiddel als intermediair. Verwarmen houdt in dat je warmte onttrekt aan de buitenlucht. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat lucht wordt afgegeven in het interieur. Belangrijk voordeel van de lucht warmtepomp is dat je gemakkelijk de gewenste temperatuur bereikt. Een warmtepomp heeft ingebouwde ventilatoren die de warmte gelijkmatig verspreiden. Op zoek naar alle mogelijkheden voor verwarming? Deze Apeldoorn aannemer stippelt ze voor je uit.
Verwarmen? Dat gaat zo
Naast luchtverwarming kun je ook gebruik maken van een principe als vloerverwarming. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp in combinatie met een Hydro module. Deze produceert warm water die in buizen onder de vloer door trekt. Vloerverwarming is erg prettig, maar het duurt wel relatief lang voor de vloer echt goed is opgewarmd. Je kunt een lucht- of waterwarmtepomp gebruiken in combinatie met convectoren of radiatoren. Deze radiatoren vormen een efficiënte en energiezuinige oplossing. Andere vormen van verwarming zijn centrale verwarming met een elektrische Cv-ketel. Je kunt ook verwarmen op stookolie, met behulp van zonnepanelen/zonnecollectoren of natuurlijk verwarmen op gas. Verwarmen met zonnepanelen is het meest duurzaam, maar vereist wel een investering van zowel je dak als portemonnee. Bovendien moeten zonnepanelen in enkele jaren worden vervangen.
Ventileren? Dat doe je zo
Ventilatie vindt gecontroleerd of ongecontroleerd plaats. Bij ongecontroleerd ventileren kun je niet instellen hoeveel lucht je per tijdseenheid ververst. Bij gecontroleerd ventileren kan dit wel. Gecontroleerde ventilatie kan zowel natuurlijk als mechanisch zijn. Bij natuurlijke ventilatie vindt de ventilatie plaats door de roosters in gevels of ramen, door afvoer- en toevoerkanalen of geopende ramen. Bij mechanische ventilatie gaat dit met behulp van een ventilatietoestel.
Geavanceerde ventilatiesystemen<
Natuurlijk ventileren gebeurt met temperatuur- en drukverschillen tussen de lucht binnen en buiten. Dit is systeem A (natuurlijke toevoer – natuurlijke afvoer). Bij mechanische ventilatie komt er een specifiek ingericht ventilatietoestel aan te pas. Systeem B houdt mechanische toevoer en natuurlijke afvoer in. Systeem C staat voor natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Systeem D staat voor mechanische toevoer en mechanische afvoer. Welke vorm in jouw woning het beste tot zijn recht komt, is van geval tot geval verschillend. Hier kun je het beste een specialist naar laten kijken. Bovenstaande aannemer vertelt je wat er mogelijk én gunstig is.