De geschiedenis van graffiti

Graffiti vandaag de dag is zowel een bron van irritatie als van ontzag. Er worden schitterende graffiti kunstwerken gemaakt en de kunstenaars die deze uitvoeren hebben echt talent. Graffiti is eigenlijk overal en het wordt veel met moderne kunst geassocieerd. Wat veel mensen echter niet weten is dat het al vele jaren bestaat en dat het een rijke geschiedenis heeft. Vikingen kerfden boodschappen op plekken waar ze kwamen, Romeinen lieten berichten achter en ook soldaten lieten regelmatig weten wie er was geweest of wat ze kwijt wilden. De geschiedenis van graffiti begint bij de holbewoners en wordt vandaag de dag nog steeds voortgezet.

De oudste voorbeelden van graffiti

Wist je dat de eerste voorbeelden van graffiti al stammen uit 40.000 voor Christus? Bezoek grotten in heel Europa en je vindt er rotstekeningen van de inwoners die daar eeuwen geleden woonden. Graffiti toen was geen vandalisme, het was kunst en een manier om te versieren en een boodschap achter te laten. Het oudste voorbeeld van graffiti zonder deze belangrijke functie is te vinden in Ephesus in Griekenland. Een tekening van een hartje, een vrouw, een getal, een linkervoet en een kruis is mogelijk een routebeschrijving richting een bordeel.

Graffiti was altijd al overal

Hiërogliefen zijn ook voorbeelden van graffiti en er zijn weinig volkeren geweest die daar niet aan hebben bijgedragen. Er zijn verscheidene voorbeelden van graffiti gevonden in Pompeii, onder andere van advertenties, politieke boodschappen, namen, gedichten en leuzen. De Vikingen hebben graffiti achtergelaten tijdens hun tochten en dat vind je bijvoorbeeld in Istanbul, op Orkney en in het Romeinse Rijk. Het begrip vandalisme komt van het volk genaamd de Vandalen, die graffiti achterlieten tijdens hun trektocht van Scandinavië naar Duitsland.

Graffiti nu

De graffiti die we nu zien heeft zijn oorzaak in de jaren ’60 in New York als onderdeel van de hiphopstroming. Liefhebbers van deze muziek begonnen overal in de hele stad berichten, hun namen en andere boodschappen achter te laten door deze met stiften of spuitbussen op allerlei stedelijke oppervlakten achter te laten. Deze trend vloog over naar Europa en een bekend voorbeeld van Europese vroeg-moderne graffiti is die van de Berlijnse muur. Tags, oftewel de handtekeningen van de kunstenaars, werden gebruikt door gangs om hun territorium af te bakenen. Grote graffiti kunstwerken worden pieces genoemd. Het begon met een tekening van een holbewoner. We kunnen alleen maar raden hoe graffiti zich de komende eeuwen nog verder zal ontwikkelen.