DPC in het kort

Optrekkend vocht is in Nederland helaas een veel voorkomend probleem. In een land dat voor een groot gedeelte onder het zeeniveau ligt, moet het bouwen van woningen daarop worden aangepast. Optrekkend vocht ontstaat als de muren in staat zijn het grondwater op te zuigen, omdat ze rechtstreeks in contact staan met de bodem. DPC folie is dan een folie dat veel gebruikt wordt om optrekkend vocht tegen te gaan. Dat kan gedaan worden in nieuwbouwwoningen, maar ook in bestaande woningen die al met dat probleem te maken hebben.

Wat is DPC folie?

DPC is een afkorting die staat voor Damp Proof Course en dat betekent waterdichte doorlopende laag. Het is gemaakt van een kunststof en wordt aangebracht in funderingen, rondom kozijnen, muurlateien, nokvorsten, langs de voegen en binnenspouwmuren. Aangezien het geen vocht doorlaat, zal optrekkend vocht nooit verder naar boven kunnen worden opgezogen. DPC folie wordt veel gebruikt in de nieuwbouw simpelweg als maatregel tegen optrekkend vocht, of in de bestaande bouw. In het laatste geval betreft dat vaak oudere woningen waarin optrekkend vocht voor problemen zorgt. Gaat dit schimmelen, dan heeft dat ernstige gevolgen voor de gezondheid van zowel de inwoners als de woning zelf.

De kenmerken van DPC folie

DPC folie is dus gemaakt van kunststof en wel polyethyleen. Het heeft als belangrijkste eigenschap dat het geen water doorlaat en dus waterkerend is. Daarbij is het dampremmend en bestand tegen hoge belasting. Omdat het een soepele en buigzame folie is, is het vrij gemakkelijk aan te brengen. Daarbij rot het uiteraard niet als het in aanmerking komt met water en gaat het net zo lang mee als de woning zelf. Het is niet voor niets één van de belangrijkste oplossingen voor een probleem waar veel woningen in Nederland dagelijks aan bloot worden gesteld.

Schakel een specialist in

Als jij denkt dat optrekkend vocht een probleem is in je woning, dan kan DPC folie voor jou een oplossing bieden. Je herkent het gemakkelijk, omdat het altijd begint aan de onderkant van je muren en vervolgens langzaam omhoogtrekt. Controleer regelmatig even je kruipruimte, want daar blijven vochtproblemen vaak een lange tijd onopgemerkt. Bij twijfel schakel je de specialisten in en zij zorgen ervoor dat jouw optrekkende vocht niet nog meer schade aan kan richten. Door middel van een onderkapping wordt de fundering alsnog van DPC folie voorzien. Laat je muren goed uitdrogen en jouw vochtproblemen behoren officieel tot het verleden.