Tips voor het kopen van een blokhut

Als jij eraan denkt om een blokhut te kopen, dan krijg je daar vast geen spijt van. Want met een blokhut in je tuin creëer je meer opbergruimte, maak je een plek waar je kunt zitten en eten en zorg je ervoor dat je meer tijd in je tuin kunt doorbrengen. Er worden schitterende blokhutten verkocht, die overigens ook erg goed dienst kunnen doen als kantoor of een hobbykamer. Je zult er ongetwijfeld voldoende inspiratie opdoen en helemaal tot rust kunnen komen. Denk jij aan het kopen van een blokhut, dan komen de onderstaande tips vast goed van pas.

1.     Kies voor behandeld hout

Hout dat niet behandeld is, is niet bestand tegen de weersomstandigheden buiten. Doe je dat niet, dan is er een kans dat het hout te vochtig wordt, uit gaat zetten, gaat rotten en gaat schimmelen. Dat is niet alleen lelijk, het hout gaat dan ook een stuk minder lang mee. Behandeld hout wordt beschermd door deze weersomstandigheden, maar het verkleurt ook minder snel. Onbehandeld hout krijgt vaak een grijze tint en dat is bij behandeld hout niet zo. Vergeet niet dat je ook zelf nog aan onderhoud van het hout moet werken, wil je dat de blokhut vele jaren mooi blijft.

2.     Heb je een vergunning nodig?

Het is ook geen slecht idee om even bij je gemeente na te gaan hoe het bestemmingsplan van jouw woonwijk eruitziet. Want er is een kans dat je een vergunning nodig hebt voor je blokhut. In de meeste gevallen is vergunningsvrij bouwen mogelijk als het oppervlak niet groter is dan 30 vierkante meter en dat de blokhut niet hoger is dan 3 meter. Het is ook mogelijk dat je met een blokhut een te groot gedeelte van je erf bebouwt. Controleer dit allemaal even, want je wilt niet in de problemen komen als de blokhut eenmaal staat.

3.     Is er een fundering nodig?

Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je blokhut zo lang mogelijk blijft staan en dat deze veilig is. Daarom kan het zijn dat je er beter een fundering onder legt. Je specialist kan je daar meer over vertellen, want dat hangt af van het soort grond dat je hebt en van het gewicht van je blokhut. Een fundering is vaak gemakkelijk geplaatst en kan veel problemen voorkomen in de toekomst. Doe daar dus ook even navraag over en jouw blokhut wordt vast een groot succes.